19 November 2013

Enam Bulan berlalu

My doter turn 6th month! Syukran....
Afya Nuwaira yang sangat manja.Semoga menjadi anak yang solehah sayang!



19 August 2013

Back to work

Salam uols!

Aku dah kembali ke sarang lepas bercuti 3 bulan dengan syoknya!
Syok la sangat kan?? Mau beranak lagi ke? Huk huk.....sepasang sudah. Bawak bertenang yer.
Penat ooiii!!

 

25 April 2013

Perfect 365

Banyak sangat produk kecantikan kat luar nun ha. Collagen rumpai laut, collagen itu ini. Ish memacam la cari untuk mencantikkan diri. Tapi aku suka yang ini. Sekejap jer leh jadi cantik jelita. Haha ha....




Sebelum...ko tgk la besarnya eyebag aku tuh. Aku langsung tak cuci muka tepek krim apatah lagi bedak!


Selepas guna perfect 365.





Sebelum guna, tp aku calit skit eyeliner la. Baru pas buat treatment rambut ni. Potong kasi kontot lagi dan lagi.

Selepas guna perfect 365, aku suka gilak berbulu mata pelsu!ngehe he he

Set Bersalin Tanamera, Nona Roguy, Amway

Masa anak pertama aku guna Salindah + Leesa Formula. Salindah tak sempat habis pun. Banyak giler ubat dia. Leesa Formula pulak aku guna mcm hangat-hangat taik ayam. Rasanya macam tak de apa-apa kesan pun!Membazir jer plak rasanya bila beli tak guna.Aku guna Salindah ni sebenarnya sebab akak aku yang dah guna untuk 3 orang anak dia. Anak 1st jer tak guna. Hasilnya anak sangat bijak dan aktif. Tapi bila aku tengok anak aku aktif semacam sebab kandungan merkuri dalam homeopati ni. Jadi anak ke-2 aku decide tak nak ambil Salindah semasa mengandung. So far aku rasa badan tak sekuat mana. Makan Salindah lebih bertenaga okeh!




   +








Bila dekat nak bersalin ni aku masih terpikir nak guna apa pulak. So far ramai guna Tanamera, Nona Roguy, Amway. Both rega lingkungan RM300. Masa balik Kemaman ritu sempat aku ke Tanamera Wellness Spa. Dia ada terangkan produk dia. Aku tak tertarik nak beli sebab kat situ ada jual semua benda secara loose pack. Rasanya lagi murah!Aku beli Virgin Coconut Oil + Herbal Massage Oil.Herbal Massage aku guna buat urut kaki, Virgin Coconut Oil pulak aku start minum since 7 bulan and sapu pada perut. Dah habis dalam masa sebulan. Minyak dia langsung tak panas dan berangin. Tapi bau dia segar dan berkesan. Keluar angin badan. Dulu aku penah guna Minyak Herba Nona Roguy kakak ipar beli. Aku tak suka sebab dia melekit. Abis ijau cadar n stokin. Geli pon hado!Dah tetiba rezeki aku kan, sepupu aku kirim set bersalin dia. Dia tak guna. Set bersalin yang aku nak sangat. Amway. Alhamdulillah. Terima kasih yer!!! Dalam masa yang sama aku still topup barang tanamera jugak. Jadi kesimpulan aku habis kurang dari 200 untuk Minyak Herba Nona Roguy, Tanamera punya barang. Semangat plak aku kali ni nak berpantang yer. Maklum la berat aku skit jer lagi nak cecah no 7 kat depan.
Set Amway Sepupu bagi, lengkap. Tapi minyak telon baby, minyak urut n herba mandian tak de. Sepupu aku dah guna. Yang lain dia tak usik pon.

Saje try beli kot ok. Tapi cam tak best. Lekit dan tak panas pon.

Tanamera loose pack. Minyak urut  n vco dah abis sebotol ni semua botol ke 2.

 

Cabaran Ketika Mengandung- Buasir, Sakit Gigi, Cucuk Dexa

Hebat cabaran mengandung kali ni. Ya, Allah memang maha kaya. Ketika awal kehamilan memang aku langsung tak mabuk, lembik bagai. Malah bertenanga dan hanya muntah sekali je time 3 bulan. Dulu masa mengandung anak 1st ada banyak kali muntah. Ketika 35 minggu aku kena buasir. Buasir teruk juga sebab dah terkeluar dari tuttttt. Adoi sakit nak mati jangan cakap la. Smpai tak leh berjalan, tak leh tido, tak leh duduk. Resah gelisah sakit gila. Lepas pegi klinik doktor bagi ubat masuk bontot, tetiba turun darah. Darah macam petanda nak bersalin. Kelam kabut dari kampung terus pegi jumpa O&G aku. Dr Mashitah dekat Pusat Rawatan Islam Azzahra. Doktor terus seluk, jalan dah lembut tapi belum terbuka. Memandangkan aku baru 35 minggu, doktor decide amik cucuk Dexa 2 dos setiap 6 jam untuk matangkan paru-paru baby. Kata orang cucuk tu memang sakit gila. Dos pertama tak rasa apa-apa pon ok!Tapi dos ke-2 aku pegi amik sendiri, mak teman. Drive la sendiri. Tak sakit pon. Tapi lepas tu rasa nak patah kaki, lenguh n kaki jadi merah bengkak n macam demam. Panas giler kaki aku....Esok nya bleeding lagi. Suspen dah.Rupanya buasir yang bleeding. Akak aku suh cari alternatif lain, maka pergi la aku laki bini ke Darul Shifa Bangi. Dapat ubat makan ala-ala makjun. Ok juga ubat ni. Adala kurang skit. Selesai 36 minggu. Lega!!!!
Time ni aku pregnant 4 bulan. Pegi jungle trekking masa Team Building. Ada la 3km menapak.
Aku kuat he he!!!Steady jer:)

Genap 9bulan 10 hari, aku dah rasa asyik sakit je. Dah 3 hari. Struggle juga tahan sakit. Tapi takmo pi spital. Fobia aku kat baby prem tak abis-abis. Kata-kata orang sekeliling masa anak 1st lahir eh baby kecik, hmmm tak cukup bulan. Memang terngiang-ngiang ok!Even masa anak aku lahir dia memang tak prem pon, tak de pon duk incubator. Sehat je.Cuma kecik ler, maklum la 36minggu ngam ngam. Dah dia nak kuar awal, kuasa Allah jugakan? Aku pon pegi la kat Pusat Rawatan Islam Azzahrah Bangi. Dah memang aku akan bersalin kat sini, jadi memang apa-apa hal aku ke sini ler. Lepas buat CTG, graf jantung baby tak berapa ok. Check jalan xbuka lagi. Jadi aku kena admit. Nurse decide nak induce. Aku call akak aku. Induce memang sakit. Masa ni aku tak call mak aku lagi, takut dia berdebar. Maklum la dah pukul 11. Akak aku dah tak senang ati. Dia suh doc buat CTG lagi. Repeat CTG 3 kali graf jantung baby dah ok. Check jalan tak buka, contraction pon tak de. Masa bidan datang nak induce, aku cakap tak nak. Laki aku pon tak bagi. So bidan tak buat sbb tunggu pakar decide. Huh selamat ko!!!! Maka bermalam la aku kat spital dengan penuh stress. Wad dah memang ala-ala 3star hotel itu pon belum dapat mendamaikan hati aku:(
 
 
Pagi baru doktor pakar datang check aku. Lepas scan doktor kata ok boleh balik!!Yeahhhh....dan harini aku keje ler. Masih drive n kuat sihat lagi ni. Kot nak induce aku pon tunggu la la awal bln 5 ke, baru aku redha. 5.5 ke, 1.5 ke...amboi nak memilih plak. Ok dah aku nak pi gantung bendera mengundi dlu ni, lom siap lagi aku berkempen nak pilihanraya ni.
 
 
Opss tadi kata nak citer buasir dah mengarut lak ni. Buasir cam biasa ada, tapi dah tak sakit. Or else memang del badan aku dah tahan sangat sakit.
 
 
*Nota kaki tak de cagu : Mungkin ada hikmah atas apa yang terjadi. Aku redha dan kuat jer!

19 March 2013

Ipad Mini + Katil Adib

Sejak launching ipad mini, laki aku super sibuk nak beli menatang tu. Aku mcm tak berapa nak suka. Ipad dah sedia ada, iphone lagi...tak puas lagi ke? Ishkk ntah ler. Cuma yang bagusnya laki aku ni kalo aku tak kasi memang dia tak beli. Kesian jugak sebab banyak betul yang dia nak beli aku tak bagi. Dia tak penah plak melawan. Nak beli itu ini kalo aku cakap tak payah dia tak beli.Bertaun-taun la dia mengulang aku tetap kata tak payah:) Aku? Bila cakap jer nak beli itu ini cepat jer dia tunaikan permintaan....ishk ishk iskhh!Sabar ye lah kan dah dapat bini cengini keras apa bleh buat. Birthday hasben dekat dah ni. Ujung bulan ni. Nak beli yang ni ke adoi mahal jugak ni....mintak maap ler tak mampu acik!Beli kek sepotong sudah. Payah sangat buat jer sendiri save bajet!ha ha ha!


Ni permintaan aku lom ditunaikan lagi. Salah satu sebab nak bubuh celah mana sebab dlm bilik aku tu dah tak de ruang. Anak nak bertambah ni tak kan nak tidur bawah pulak. Sakit badan la pulak. Adib pun dah pandai tido sendiri, tak payah susah buat susu, pakai pempers tepuk-tepuk bagai. Jadi aku berkenan sangat dengan katil ni.  Laki aku kata kang silap-silap dia yang kena tido kat katil tu!!ha ha ha....sabo jer la.

11 March 2013

Alkisah Mimpi

Malam semalam mimpi dah nak bersalin. Cam biase, air ketuban pecah +turun darah. Sama macam Adib dulu. Tapi aku punyalah marah dan tak nak bersalin lagi sebab baru 32 minggu.Meraung-raung gitu. Ada ke bengap nak beranak pun tak nak.Ha ha ha!!!

 
Mengenang mimpi tu balik jer rumah aku siap packing barang-barang aku. Barang-barang baby tak lagi sebab belum berbasuh pun. Nampaknya hujung minggu ni kena buat aktiviti mendobi. Huh seram okeh. Sambung balik citer pasal mimpi ngeri aku tu.Pastu aku bersalin kat KL yer....kat Hospital Pantai Cheras. Kah kah kah..padahal baru melawat anak buat aku warded last week kat situ. Eh jangan dilayan mengarut semua. Paling best bil bersalin tu cecah 10ribu. Gagau tepon abang akak aku, wehhhh tolong bayar adik ko nak bersalin!!Esok ganti, jenuh plak ASB n Tabung Aji tak bleh korek time cuti. Cisss sabo jer aku. Mainan setan sungguh.

07 March 2013

Buaian Berendoi



Bila tak de keje, duk google....alahai cantiknya!Macam nak raja gitu. Teringin gak nak buat majlis macam ni, tapi....ermmm( ^____* sambil tgk akaun sana sini, korek-korek* kena tengok bajet dlu yer. Dah macam nak terima menantu ok!Insyallah, untuk anak kedua ni akan cuba buat majlis di rumah sendiri. Tapi tak de glamour camni. Tak mampu gitu!Ahakssss....
Jom kita layan gambar, harga maut-maut semuanya ni(^____^)

Cantik tak?
Dah macam pelamin kan?
Berkenannya.....adeh jatuh cinta mak!

 
Yang ni pun sweet jugak.
Lawanya!!Suka sangat-sangat...



 

04 March 2013

Tadika/Preschool

Salam,

Ni cerita mengenai pencarian tadika untuk Adib. Sejak duduk dengan bibik langsung tak nak pergi tadika. Bila sebut jer pergi school memang dia meraung la. Lagi pun umur dia tahun ni baru 4tahun. Tak pela, enjoy your time sleep....dah sah-sah la Adib ni ikut mak bapaknya yang kuat membuta. Pukul 11 baru bangun. Camne nak pi sekolah tu?

Lama gak la aku fikir-fikir. Last-last aku pujuk dia pergi Drawing Class. Sejam jer kot sambil aku tunggu dia. Alhamdulillah dia seronok dan rasa nak pergi lagi. So sekarang dia nampaknya sangat enjoy dengan Drawing Class dia dekat Global Art.Kelas seminggu sekali jer kot. Tapi 2 jam.....Bila balik rumah bukan main semangat lagi melukis.

Pastu aku cuba pulak bawak dia ke Program Intan dekat CIC. CIC depan rumah jer kot. Tapi so far aku rasa CIC tu biasa-biasa sajer. Keep survey nak hantar dia tahfiz. Maklum la anak-anak zaman sekarang tak sama macam zaman dulu-dulu.Kita yang mencorakkan pendidikan dia. Jadi didiklah sebaik mungkin.

Dekat Putrajaya ni susah nak cari yang betul-betul islamic.Yang berjenama mcm Smart Reader, CIC, Little Caliph dan banyak lagi la. Bila tengok subject n silibus yang ditawarkan semua lebih kurang jer. Jadi aku n hasben survey dekat area Bangi. Tak pelah jauh skit. Janji dia menawarkan program yang bagus. Setakat ni aku survey Tadika ABIM dan Tadika PASTI. Bagus juga silibus dia. Siap ada tahfiz, kelas bahasa arab. Wah memang jatuh cinta mak.Tapi semuanya penuh. So kena tunggu tahun depan baru boleh masuk. Hmmmm sabar jer la. Sekarang teruskan kelas melukis dan program intan tu yer anak!! Ni hasil pergi kelas melukis. Oklah, dia semangat!

Lukisan pertama
 
 
Teacher akan duduk sebelah setiap kali kelas.
Katanya nanti nak lukis camni. Amboi dah jadi pelukis kang payah pulak!
 

01 March 2013

4D Scan&3D Scan

Salam..

Semalam aku pergi scan 4D dengan Sonographer yang glamour. Sapa lagi kalo bukan Jezzlyn. Sebenarnya aku dah booking online 2minggu sebelum pergi. Kali ni memang berhajat nak buat scan 4D. Sebab apa, sebab kali ni pregnant aku buat checkup kat Klinik Gomen. Free dan jarang-jarang dapat scan. Dulu masa anak 1st, checkup kat Hospital Pakar An-Nur, Bangi. So everytime checkup memang asyik scan jer. Sampai aku pun tak minat nak buat 4D. Jezzlyn ni memang bestla. Harga RM120. Sebenarnya banyak lagi tempat murah. Dekat Vision Collage, 4D scan cuma RM80 jer. Belakang tempat keje husband aku jer padahal. Pastu dekat Klinik Jameaton, Seri Kembangan pun murah RM100 jer. Bezanya kalo pergi buat dekat Klinik Jameaton, kita jumpa doktor. Bukan Sonographer. Tapi sebab aku memang nak sangat try sonographer glamour ni, aku pergi juga dekat Klinik An-Nisa, Seri Kembangan. Dia memang bestla. Pandai pujuk baby. Even baby tengah syok tido. Penat dia kejut, aku pusing sana sini untuk suh bangun, tak bangun pun!Adehh anak.....45minit aku scan. Sebab nak kejutkan baby dalam perut. Pulak tu, kaki tangan, tali pusat smua atas kepala. He he he.Last-last baby alihkan kaki n tangan dia skit-skit. Tali pusat pun dia alih. Sekejap jer dia alih. Dapat la tengok mukanya, even tengah kroh-kroh!!Rasanya muka cam Abang Adib masa baru lahir. Berdagu runcing, berhidung kenit!He he he....tak sabar plak nak tengok dia lahir.Gender??Owh suspen gak mula-mula. Sebab tetiba dia cakap tu nampak dua...dua apa???Owh saje je suspen. Confirm baby Girl. Huh kalo tak jenuh plak duk beli kaler pink banyak-banyak tu. So far, lepas 4D scan semalam semua keadaan ok, air ketuban cukup, uri ok. Baby memang comel jer, tak besar pun. Jauh nak dibandingkan masa mengandungkan Adib. Dia tak pernah pusing ke bawah. Breech, low placenta.....Semoga Allah makbulkan doaku untuk bersalin normal. Aminnnnn!


Berdagu runcing. Macam muka dedi ke ni?

Nyenyaknya tido.

Kroh...kroh....smpai ke sudah tak  bangun. Nasib boleh alih kaki tangan tu:)


 
There was an error in this gadget