22 February 2013

Gelak Besor

Salam.

Pagi ni baca blog aku entri pegi Bali. Aiii bila pulak aku tukar ayat kejap malay kejap english???
Pelik aku!! Adeh virus ke apa ni? Tolong-tolong....

19 February 2013

Aku Majikan,Pekerja, Isteri Dan Anak

2-3 hari ni kecoh pasal bibik indon lempar baby 3 bulan. Memang kejam n paling tepat gila saiko.Ok aku pun ada bibik, sebenarnya ni bibik lama aku dlu. Dulu keje dengan aku 2 tahun pastu aku antar dia balik sebab disahkan sakit jantung. Lepas setaun berehat kat indon dia keep calling aku. Nak keje. Aku layan gak la smpai aku preggy baru aku amik dia. Since umur dia memang dah cukup dan payah utk buat permit aku pun merayu dengan bos lama mintak adjust.Aku memang tak percaya dengan indon ni actually, tp dia ni perajin. Bab gila memang kadang-kadang saiko!Tapi since dia ok jer jaga anak aku ,aku lelap mata jer. Carila mana-mana indon sebenarnya sama jer. Diorang ni memang tak de ikhlasnya. Semua ada agenda tersendiri. Jadi kita sebagai majikan jangan lepas tangan sangat dan kena berhati-hati.
 
Memang aku n hubby tak prefer antar anak ke taska. Pengasuh??Aku tak pernah cuba. Tak pernah berjaya pun dapat pengasuh. Tensen ok!Asyik sakit jer weiii...kesian!Jika tak de bibik skali pun mesti mak atau mertua aku yang gilir-gilir jaga. Or else aku memang prefer bibikla. Sekurang-kurangnya dia fokus untuk anak kita.Memang tak dinafikan bibik ni banyak membantu. Rumah bersih, anak terurus. Tambah macam aku n hasben yang memang cerewet, rumah tak boleh bersepah. Kena sentiasa terurus. Jadi memang la bibik kena ada rumah. Tak kisah la berapa orang anak pun.
 
Aku biasanya memang akan masak n aku slalu ckp biarkan nanti saya buat sendiri. Tak de la semua lepas kat dia. Gosok,basuh baju-baju kesayangan semua aku buat sendiri. Kemas bilik pun aku tak kasi. Kalo mop, or lap-lap habuk dalam bilik aku pun aku buat sendiri. Bukan setakat tu jer, aku insurans kan dia ni jugak. Demi keselamatan. Kang mati sapa nak jawab!
 
Tapi perangainya yang tak dijangka memang memeningkan. Kalo kita asyik tukar bibik jer belum tentu semuanya bagus. Kalo ada baby pasni mak aku still akan jaga baby. Tapi keje rumah dan lain-lain bibik ler buat.
 
P/s : Menghitung hari nak bersalin lambatnya!Pastu bercuti panjang. Masuk keje sekejap dan semoga cepat posting!

15 February 2013

My 2nd Baby

Salam.

Lepas tukar blog punya setting tak reti nak updated blog. Hadoiii la. Apa ke halnya aku tak reti ntah.
Pening pale duk klik2 tak mau.....

Sekarang dah masuk 28 minggu. Sepanjang pregnancy ni langsung tak mabuk, muntah....Tapi!!!
1st skali bleeding. Adala 4 bulan bleeding mcm period. Lepas tu sakit gigi,sakit sangat. Dah tampal pun tak jalan. Gigi geraham problem. Kena xray baru boleh cabut. Doktor tak berani tanggung risiko, tak nak cabut. Bagi ubat 2minggu jer bertahan. Hari-hari duk telan paracetamol n antibiotik....
Lepas tu sambung pulak selsema teruk, tambah teruk ashma menjadi, demam panas, batuk. Hishhh dugaan sungguh. Telan lagi ubat itu dan ini smpai bengkak satu badan:(

Sekarang pun belum sihat, Heavy Flu+Cough.ermmmm.......

Dalam pada tu aku ligat plak join bisnes dengan Rysha Shairy ni. Huru-hara idup kitorang sbb nak kejar bisness. Totally keje ntah ke mana. Mujur la aku mmg free sentiasa.

Another 3 month to go. Hai gigi tanggung la sakit 3 bulan lagi. Memang sakit menonggeng la jawabnya aku.

Opss lupa, ada masalah lagi perut aku tidak membesar!Hi hi hi....Ntah kenapa comel sgt tummy ni sampai doktor pulak risau. Dulu elok jer besar masa anak 1st. Semua tak percaya aku dah nak masuk 7month tp mcm 4 bulan. By the way mak cakap mmg macam tu kot keturunan......

Then since dah tahu gender baby adalah amat gedik untuk pergi shopping!!ishh smpai Adib cakap umi hari-hari pos laju datang rumah kita!

Ok pasni sambung citer postnatal care pulak!
There was an error in this gadget