25 April 2013

Perfect 365

Banyak sangat produk kecantikan kat luar nun ha. Collagen rumpai laut, collagen itu ini. Ish memacam la cari untuk mencantikkan diri. Tapi aku suka yang ini. Sekejap jer leh jadi cantik jelita. Haha ha....




Sebelum...ko tgk la besarnya eyebag aku tuh. Aku langsung tak cuci muka tepek krim apatah lagi bedak!


Selepas guna perfect 365.





Sebelum guna, tp aku calit skit eyeliner la. Baru pas buat treatment rambut ni. Potong kasi kontot lagi dan lagi.

Selepas guna perfect 365, aku suka gilak berbulu mata pelsu!ngehe he he

Set Bersalin Tanamera, Nona Roguy, Amway

Masa anak pertama aku guna Salindah + Leesa Formula. Salindah tak sempat habis pun. Banyak giler ubat dia. Leesa Formula pulak aku guna mcm hangat-hangat taik ayam. Rasanya macam tak de apa-apa kesan pun!Membazir jer plak rasanya bila beli tak guna.Aku guna Salindah ni sebenarnya sebab akak aku yang dah guna untuk 3 orang anak dia. Anak 1st jer tak guna. Hasilnya anak sangat bijak dan aktif. Tapi bila aku tengok anak aku aktif semacam sebab kandungan merkuri dalam homeopati ni. Jadi anak ke-2 aku decide tak nak ambil Salindah semasa mengandung. So far aku rasa badan tak sekuat mana. Makan Salindah lebih bertenaga okeh!




   +








Bila dekat nak bersalin ni aku masih terpikir nak guna apa pulak. So far ramai guna Tanamera, Nona Roguy, Amway. Both rega lingkungan RM300. Masa balik Kemaman ritu sempat aku ke Tanamera Wellness Spa. Dia ada terangkan produk dia. Aku tak tertarik nak beli sebab kat situ ada jual semua benda secara loose pack. Rasanya lagi murah!Aku beli Virgin Coconut Oil + Herbal Massage Oil.Herbal Massage aku guna buat urut kaki, Virgin Coconut Oil pulak aku start minum since 7 bulan and sapu pada perut. Dah habis dalam masa sebulan. Minyak dia langsung tak panas dan berangin. Tapi bau dia segar dan berkesan. Keluar angin badan. Dulu aku penah guna Minyak Herba Nona Roguy kakak ipar beli. Aku tak suka sebab dia melekit. Abis ijau cadar n stokin. Geli pon hado!Dah tetiba rezeki aku kan, sepupu aku kirim set bersalin dia. Dia tak guna. Set bersalin yang aku nak sangat. Amway. Alhamdulillah. Terima kasih yer!!! Dalam masa yang sama aku still topup barang tanamera jugak. Jadi kesimpulan aku habis kurang dari 200 untuk Minyak Herba Nona Roguy, Tanamera punya barang. Semangat plak aku kali ni nak berpantang yer. Maklum la berat aku skit jer lagi nak cecah no 7 kat depan.
Set Amway Sepupu bagi, lengkap. Tapi minyak telon baby, minyak urut n herba mandian tak de. Sepupu aku dah guna. Yang lain dia tak usik pon.

Saje try beli kot ok. Tapi cam tak best. Lekit dan tak panas pon.

Tanamera loose pack. Minyak urut  n vco dah abis sebotol ni semua botol ke 2.

 

Cabaran Ketika Mengandung- Buasir, Sakit Gigi, Cucuk Dexa

Hebat cabaran mengandung kali ni. Ya, Allah memang maha kaya. Ketika awal kehamilan memang aku langsung tak mabuk, lembik bagai. Malah bertenanga dan hanya muntah sekali je time 3 bulan. Dulu masa mengandung anak 1st ada banyak kali muntah. Ketika 35 minggu aku kena buasir. Buasir teruk juga sebab dah terkeluar dari tuttttt. Adoi sakit nak mati jangan cakap la. Smpai tak leh berjalan, tak leh tido, tak leh duduk. Resah gelisah sakit gila. Lepas pegi klinik doktor bagi ubat masuk bontot, tetiba turun darah. Darah macam petanda nak bersalin. Kelam kabut dari kampung terus pegi jumpa O&G aku. Dr Mashitah dekat Pusat Rawatan Islam Azzahra. Doktor terus seluk, jalan dah lembut tapi belum terbuka. Memandangkan aku baru 35 minggu, doktor decide amik cucuk Dexa 2 dos setiap 6 jam untuk matangkan paru-paru baby. Kata orang cucuk tu memang sakit gila. Dos pertama tak rasa apa-apa pon ok!Tapi dos ke-2 aku pegi amik sendiri, mak teman. Drive la sendiri. Tak sakit pon. Tapi lepas tu rasa nak patah kaki, lenguh n kaki jadi merah bengkak n macam demam. Panas giler kaki aku....Esok nya bleeding lagi. Suspen dah.Rupanya buasir yang bleeding. Akak aku suh cari alternatif lain, maka pergi la aku laki bini ke Darul Shifa Bangi. Dapat ubat makan ala-ala makjun. Ok juga ubat ni. Adala kurang skit. Selesai 36 minggu. Lega!!!!
Time ni aku pregnant 4 bulan. Pegi jungle trekking masa Team Building. Ada la 3km menapak.
Aku kuat he he!!!Steady jer:)

Genap 9bulan 10 hari, aku dah rasa asyik sakit je. Dah 3 hari. Struggle juga tahan sakit. Tapi takmo pi spital. Fobia aku kat baby prem tak abis-abis. Kata-kata orang sekeliling masa anak 1st lahir eh baby kecik, hmmm tak cukup bulan. Memang terngiang-ngiang ok!Even masa anak aku lahir dia memang tak prem pon, tak de pon duk incubator. Sehat je.Cuma kecik ler, maklum la 36minggu ngam ngam. Dah dia nak kuar awal, kuasa Allah jugakan? Aku pon pegi la kat Pusat Rawatan Islam Azzahrah Bangi. Dah memang aku akan bersalin kat sini, jadi memang apa-apa hal aku ke sini ler. Lepas buat CTG, graf jantung baby tak berapa ok. Check jalan xbuka lagi. Jadi aku kena admit. Nurse decide nak induce. Aku call akak aku. Induce memang sakit. Masa ni aku tak call mak aku lagi, takut dia berdebar. Maklum la dah pukul 11. Akak aku dah tak senang ati. Dia suh doc buat CTG lagi. Repeat CTG 3 kali graf jantung baby dah ok. Check jalan tak buka, contraction pon tak de. Masa bidan datang nak induce, aku cakap tak nak. Laki aku pon tak bagi. So bidan tak buat sbb tunggu pakar decide. Huh selamat ko!!!! Maka bermalam la aku kat spital dengan penuh stress. Wad dah memang ala-ala 3star hotel itu pon belum dapat mendamaikan hati aku:(
 
 
Pagi baru doktor pakar datang check aku. Lepas scan doktor kata ok boleh balik!!Yeahhhh....dan harini aku keje ler. Masih drive n kuat sihat lagi ni. Kot nak induce aku pon tunggu la la awal bln 5 ke, baru aku redha. 5.5 ke, 1.5 ke...amboi nak memilih plak. Ok dah aku nak pi gantung bendera mengundi dlu ni, lom siap lagi aku berkempen nak pilihanraya ni.
 
 
Opss tadi kata nak citer buasir dah mengarut lak ni. Buasir cam biasa ada, tapi dah tak sakit. Or else memang del badan aku dah tahan sangat sakit.
 
 
*Nota kaki tak de cagu : Mungkin ada hikmah atas apa yang terjadi. Aku redha dan kuat jer!
There was an error in this gadget